מראה 1 - 10 of 21 תוצאות
בתי באר מבנים נטושים קצרים

ביארת עבוד

בית באר ערבי בגוון אדמדם, צמוד לגבולה המוניציפלי של נס ציונה, סמוך לפינה הדרום-מערבית של מרכז הקניות “ישפרו סנטר”. המבנה נבנה ככל הנראה במחצית השנייה של המאה ה-19, ולפני 1880 (מופיע במפת הקרן לחקר פלשתינה מאותה שנה).צמוד לבית קיימת בריכת אגירה בעלת דפנות מדורגות, אשר מחוברת למערכת תעלות מים (את חלקן עדיין אפשר לראות בשטח) …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים

כפר אל-נהר

סיפורו של כפר הכפר אל-נהר (النهر) היה כפר ערבי-פלסטיני בגליל המערבי, בנפת עכו, אשר תושביו נעקרו ב-1948. אל-נהר היה “כפר תאום” לכפר אל-תל ששכן בצמוד אליו. שמו של הכפר, “הנהר”, הגיע ככל הנראה מקרבתו לנחל הגעתון (ג’עתון או אל-מפשוח’ בערבית). לפי מפות מהמאה ה-19, הכפר נקרא מוקדם יותר “אל-קהווה” (“הקפה” בערבית). שני הכפרים ישבו באיזור …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים מבנים עתיקים

אל-רמת’אניה

אל-רמת’אניה (اﻟﺮﻣﺜﺎﻧﻴﺔ) היה כפר סורי שישב ברמת הגולן עד שנעקר ב-1967, עת נכבש על-ידי ישראל. אוכלוסיית הכפר הייתה ערבית-בדואית ברובה, עם מיעוט צ’רקסי. תושבי הכפר הערבים היו מבני שבט אל-בחאתרה, שאנשיו איכלסו גם כפרים נוספים באיזור – ח’ויח’ה, עין ורדה ואל-דלוה. היסטוריה עתיקה מקורות המים הרבים שמסביב, כמו גם האדמה הפוריה, הפכו את המקום לנקודה …

מאמרים מבנים נטושים

תחנה מרכזית בת גלים, חיפה

במשך 29 שנה ריכזה מרכזית בת גלים את תנועת האוטובוסים הנכנסת ויוצאת מהעיר חיפה וגם את התחבורה הציבורית בתוך העיר. המבנה הברוטליסטי הענק נבנה במשך שש שנים, בהשקעה של 25 מיליון לירות ישראליות, ונועד להחליף את התחנה הישנה ששכנה בדרך יפו פינת שדרות הכרמל (היום שדרות בן גוריון) והיוותה מפגע תחבורתי עקב מיקומה בעיר התחתית …

מאמרים שכונות נשכחות

שכונת גבעת נער

לאחרונה התבשרנו כי משרד התחבורה, עיריית תל אביב ומנהל מקרקעי ישראל הגיעו לסיכום כי התחנה המרכזית החדשה בתל אביב תפונה עד 2023, אז חשבתי שזו הזדמנות טובה לספר לכם על שכונה נשכחת, אחת הנפגעות העיקריות מאותה תחנה. דרום תל אביב של פעם בצידה המזרחי, דרך סלמה (שלמה) בתל אביב מפרידה כיום בין שתי שכונות – …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים

דיר אל-קאסי \ אלקוש

הכפר דיר אל-קאסי (دير القاسي) היה כפר ערבי-פלסטיני, בגליל העליון המערבי, שתושביו נעקרו במלחמת 1948.הכפר היה מחולק לשני רבעים, מערבי ומזרחי, כשביניהם עברה הדרך לפסוטה מצפון ותרשיחא מדרום-מערב לכפר. אוכלוסיית הכפר מנתה ב-1596 כ-132 איש לפי רישומי המס העות’מאניים, בשנות ה-80 של המאה ה-19 חיו במקום כ-200 תושבים לפי נתוני סקר פלשתינה המערבית (או כ-350 …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים

אום אל-שוף

אום אל-שוף (أم الشوف) היה כפר ערבי-פלסטיני ברמות מנשה (בילאד אל-רוחאא), בצידו הדרומי של נחל נילי (ואדי מראח). ב-1859 מנתה אוכלוסיית הכפר 150 איש, וערב עקירתו, ב-1948, חיו בכפר כ-560 תושבים, כולם מוסלמים. רוב תושבי הכפר התפרנסו מחקלאות. את משפחותיהם ואת גידוליהם החקלאיים השקו במי מעיינות מהסביבה, בעיקר שני מעיינות מצפון לכפר. אחד מהם, עין …

מאמרים מבנים נטושים

שדה דב

שדה דב, או בשמו המלא “נמל התעופה ע”ש דב הוז”, הוקם ב-1938, בעברו הצפוני של נחל הירקון, סמוך לתחנת הכוח רידינג. ראשי הישוב העברי החלו כבר כמה שנים קודם לכן לבקש משלטונות המנדט הבריטי שיאפשרו להקים שדה תעופה בתל אביב. בעקבות המרד הערבי של 1936-1939, והקשיים שהוא הערים על התנועה בדרכים, הסכימו הבריטים להקמתו של …

מאמרים מבנים נטושים שרידי מלחמה

בית היתומים אל-רג’אא \ המפקדה של חסן סלאמה

מקלט התקווה שכזבה במהומות הדמים ב-1929 (מאורעות תרפ”ט\מרד אל-בראק), ולאחר מכן במרד הערבי הגדול בשנים 1936-1939, נהרגו מאות ערבים פלסטינים בקרבות, ורבים אחרים הוצאו להורג בידי שלטונות המנדט. בעקבות כך נוצר מצב בו נדרש פיתרון עבור אלפי ילדים יתומים שאיבדו את אביהם שהיה לעיתים קרובות המפרנס היחידי במשפחה. בית היתומים האיסלאמי בירושלים, שהוקם ב-1922 ע”י …

מבנים נטושים קצרים

מלון פיינגולד \ אליזבת \ גנוסר, טבריה

ישנם מקומות עליהם אין טעם שארחיב יותר מדי את הדיבור, שכן רוב המידע עליהם זמין ונגיש בקלות ברשת. במקרים כאלו אכתוב סקירה קצרצרה ואתן לתמונות לדבר בעד עצמן. אחד מהמקומות האלו הוא המלון הנטוש בטבריה בו עוסק פוסט זה. המלון, אחד המבנים המפוארים בארץ בעת פתיחתו, הוקם על ידי היזם שלמה פיינגולד. הוא נחנך ב-1929 …