ישובים הרוסים מבנים נטושים קצרים

הכנסייה המארונית בבניאס

אתר הבניאס, בשולי רמת הגולן, הוא מקום קדוש עבור הדת הנוצרית. הברית החדשה מזכירה את הבניאס כמקום בו ישב ישו עם 12 השליחים, שם אמר פטרוס לישו כי הוא המשיח. באותה תקופה עמדה במקום העיר קיסריה-פיליפי, אותה בנו הורדוס ובנו פיליפוס.לאורך אלפי שנים שימש הבניאס כמקום ישוב. עד 1967 שכן במקום כפר מוסלמי-סורי, שנקרא בניאס …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים מבנים עתיקים

ח’רבת אל-זכור

ח’רבת אל-זכור (خربة الزكور) היה כפר ערבי-פלסטיני בנפת טול כרם, שתושביו נעקרו ב-1949. הכפר ישב על שתי גבעות שכנות, לא רחוק מג’לג’וליה וכפר ברא.במקום נמצאו שרידים ארכיאולוגיים רבים, המוקדמים בהם מתקופת הברזל (אשר החלה, בקירוב, בתחילת האלף הראשון לפנה”ס) – גתות, מערות קבורה, פסיפס ועוד. במקום התקיימה לסירוגין התיישבות במשך אלפי שנים.שם הכפר, לפי לקסיקון …

ישובים הרוסים מאמרים

מיעאר

מיעאר (ميعار) היה כפר ערבי-פלסטיני בגליל, בנפת עכו, סמוך לכפר שעב ולא רחוק מסח’נין. תושבי מיעאר נעקרו במלחמת 1948 וכפרם הוחרב. שטח הכפר נמצא כיום בתחום המועצה האיזורית משגב. הקדמה אישית אני לא נוטה לרוב להכניס את הזווית האישית שלי למאמרים שאני כותב, אך במקרה זה יש לי זיקה מיוחדת למקום וראיתי צורך להוסיף משהו …

מאמרים מבנים נטושים

אורחאן דברת \ אורחאן הכרמל

מזרח תיכון חדש? אמצע שנות התשעים, תקופה של אופטימיות ותקווה – הסכמי אוסלו נחתמים, אחר כך גם הסכם השלום עם ירדן. היה נראה שסוף סוף הולכים לעבר מזרח תיכון חדש.חבורת יזמים ישראלים, ביניהם האדריכל יוסי עמיר, רואים בעיני רוחם את מבול התיירים שישטוף את הארץ בעקבות הסכמי השלום. הם מחליטים לפתוח מרכזי אוכל וקניות לצד …

ישובים הרוסים מבנים נטושים קצרים שרידי מלחמה

מסגד עוינאת אל-ג’נוביה

עוינאת אל-ג’נוביה (عوينات الجنوبية – “עוינאת הדרומית”) היה כפר ערבי-סורי ברמת הגולן, בסמוך לנחל דבורה (נחל ג’ילבון, ואדי דבּורה). תושבי הכפר נעקרו מהגולן ב-1967 בעקבות מלחמת ששת הימים, ובהמשך הכפר נהרס.כמו רבים מהכפרים ההרוסים ברמת הגולן, גם על כפר זה קשה מאוד למצוא מידע. גם המידע המועט שזמין ממקורות ישראליים הוא לא תמיד אמין ולפעמים …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים

ירדא

הכפר ירדא (ياردا, בתעתיק מדוייק “יארדא”, לפעמים נקרא גם “ח’רבת ירדא”) היה כפר ערבי-פלסטיני קטנטן בנפת צפת שנחרב, ככל הנראה, במהלך מלחמת 1948. במקום נמצאו שלל ממצאים ארכיאולוגיים, המוקדמים שבהם מתקופת הברונזה התיכונה (1550-2000 לפנה”ס).בעת ביקור אנשי הקרן לחקר פלשתינה במקום, במסגרת סקר פלשתינה המערבית ב-1881, נקרא המקום “ח’רבת אל-לוזיה” ונמצאו בו רק מערות ורפתות …

מבנים נטושים קצרים

חוות באבא יונה \ גן אירועים בת העמק

ליד צומת יסוד המעלה שעל כביש 90, בערוץ נחל דישון, עומדת לה חווה נטושה, זכר למיזם תיירות כושל. החווה הוקמה בראשית שנות ה-90 של המאה שעברה, תחת השם “חוות באבא יונה”, ע”י תושב המושבה הסמוכה יסוד המעלה, מוטי מזרחי, שבעשור הקודם גם התמודד לראשות המועצה המקומית של הישוב. מזרחי, בן לאחת ממשפחות מייסדי המושבה, קרא …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים מבנים עתיקים

הונין \ מרגליות

הונין (هونين) היה כפר ערבי-פלסטיני, או ערבי-לבנוני, או גם וגם, תלוי את מי שואלים, בג’בל עאמל (רכס רמים) באצבע הגליל, סמוך לגבול לבנון. הונין היה אחד משבעה כפרים בתחומה של פלשתינה-א”י המנדטורית בהם ישבו מוסלמים מתואלים (שיעים). בסקירה זו אספר על תולדות הכפר וחורבנו ב-1948, מעט על שרידי המצודה שבמקום, על גורל אנשי הכפר ועל …

בתי באר מבנים נטושים קצרים

ביארת עבוד

בית באר ערבי בגוון אדמדם, צמוד לגבולה המוניציפלי של נס ציונה, סמוך לפינה הדרום-מערבית של מרכז הקניות “ישפרו סנטר”. המבנה נבנה ככל הנראה במחצית השנייה של המאה ה-19, ולפני 1880 (מופיע במפת הקרן לחקר פלשתינה מאותה שנה).צמוד לבית קיימת בריכת אגירה בעלת דפנות מדורגות, אשר מחוברת למערכת תעלות מים (את חלקן עדיין אפשר לראות בשטח) …

ישובים הרוסים מאמרים מבנים נטושים

כפר אל-נהר

סיפורו של כפר הכפר אל-נהר (النهر) היה כפר ערבי-פלסטיני בגליל המערבי, בנפת עכו, אשר תושביו נעקרו ב-1948. אל-נהר היה “כפר תאום” לכפר אל-תל ששכן בצמוד אליו. שמו של הכפר, “הנהר”, הגיע ככל הנראה מקרבתו לנחל הגעתון (ג’עתון או אל-מפשוח’ בערבית). לפי מפות מהמאה ה-19, הכפר נקרא מוקדם יותר “אל-קהווה” (“הקפה” בערבית). שני הכפרים ישבו באיזור …